Maďarské moře Balaton

Miluji rybařinu. Mám rád chytání ryb na malých rybníčcích, menších řekách, ale i na velkých přehradách či jezerech. Každý revír přináší jiné možnosti, nároky i zážitky z rybolovu. Malebný malý rybníček mě pohladí na srdci a uklidní, veletok řeky ve mně vyvolává nespoutanou dravost, nekonečnost a napětí. Velké vodní plochy zase obrovský respekt a tajemno. Každý to cítí jinak. Možná proto u mě rybařina zvítězila. Ať už jedete kamkoliv, pokaždé vzniká nové dobrodružství, nový příběh. Tenkrát, když jsem se vracel z řeky Dunaj, mi bylo jasné, že potřebuji zase na chvilku nasát atmosféru nějakého velkého nespoutaného a divokého jezera. Výběr padnul na největší jezero ve střední Evropě, které nese přezdívku Maďarské moře. Balaton, opravdu velká výzva pro všechny rybáře.

Každá lokalita si vyžaduje přípravy. Oproti jiným výpravám jsem měl trochu výhodu v tom, že jsem měl dostatek informací o Balatonu od mých maďarských přátel. Každopádně tyto střípky informací jsou velmi důležité, ale u vody se musíte spolehnout jen sám na sebe. Velká jezera si vyžadují trochu jiné přípravy. Musíte počítat s dlouhými zavážkami, ale zároveň musíte být připraven i na odhoz v případě, že se jezero rozparádí. Na takové vodní ploše se může stát, že nás několik dní jezero nepustí na vodu v důsledku silného větru. Přípravy na takto energická jezera nesmíme v žádném případě podcenit a měli bychom vždy začít od věcí, které zajistí naší bezpečnost počínaje kvalitním člunem, kotvami, záchrannou vestou, GPS, kvalitní baterií a elektromotorem či naváděcími světly pro noční rybolov. Musíte se připravit úplně na nejhorší a nedoporučuji nic podcenit.

Při přípravách na Balaton jsem vzpomínal na velká jezera, kde jsem chytal a neustále si promítal, které zkušenosti mi mohou být nápomocné. Chytal jsem na velkých jezerech téměř po celém světě, ať už to jsou bulharská jezera, ukrajinská či francouzská. Vzpomínám i na rakouská či italská jezera nebo na české Novomlýnské nádrže. Každá z těchto lokalit mi přinesla trochu poznání a zkušeností, jak lovit kapry na tak obrovské ploše. Ovšem Balaton je úplně jiná dimenze kaprařiny a málokde ve světě najdete tak velké a mělké jezero s bohatou obsádkou nádherných kaprů a koneckonců neprobádaných břehů. Je to prostě výzva! Vůbec nejdůležitější je mít štěstí na správný výběr místa. Ale kde je to správné místo na vodní ploše o rozloze 600 km2? Mnohé nám může napovědět, kam nejčastěji směřuje vítr, tedy i silné vlny. Při těchto březích bude nejvíce přirozené potravy. Balaton je také specifický tím, že je to extrémně mělké jezero. Není problém se brodit několik set metrů do vnitra Balatonu, aniž byste si namočili trenky. Takže je dobré najít hlubší partie ideálně s hloubkou nad dva – tři metry. Zdá se, že když najdete hlubší vodu a správný vítr máte šanci chytit kapra. Pak už je vše otázkou štěstí, aby se v našem dosahu vůbec nějaký kapr vyskytoval. Velká jezera jsou známá migrací ryb a může se také stát, že u vody strávíte několik dní až týdnů a ryba je na kilometry daleko.  Tak to prostě je.

Malebný malý rybníček mě pohladí na srdci a uklidní, veletok řeky ve mně vyvolává nespoutanou dravost, nekonečnost a napětí. Velké vodní plochy zase obrovský respekt a tajemno.

Na Balaton jsem se vypravil s rodinou a kamarádem Petrem Novotným, který měl sebou syna. Byly horké dny, což dětem a manželce vyhovovalo. Nicméně pro chytání kaprů to zase úplně ideální nebylo. Ale co ideální je…Někdy nás úlovky trofejních kaprů překvapí ve chvílích, kdy bychom to čekali úplně nejméně. Takže jsme do toho šli naplno ostatně jako vždy. Může se zavážet do maximální vzdálenosti 350 metrů, kde jsme umístili bójku a směrem ke břehu umístili čtyři pruty. Jeden na 350 m, druhý na 250 m, třetí na 150 m a čtvrtý na 80 m. Mezi těmito pruty jsme vytvořili z krmení cestu. Tato krmná strategie se nám osvědčila na všech velkých jezerech. Máte tak největší šanci odchytnout migrující rybu a také mít záběr na více prutů, když ryby najedou. Také nejbližší krmné místo ke břehu můžete využít ve chvílích, kdy nebudete moci na vodu a budete se muset spolehnout na odhoz. Co se týká volby návnad a nástrah, v tom jsem měl absolutně jasno. Věděl jsem, že do Balatnou ročně napadá spousty tun kukuřice a kapři ji téměř považují za přirozenou potravu. Proto jsme si s sebou vzali kukuřičné boilies RECORD CORN, které jsme vyvinuli právě pro lokality, kde se hodně krmí kukuřicí.  Ještě jsme přibalili boilies ze základem drcených mušlí. Balaton je přeci plný mušliček a tato návnada bude kaprům rovněž blízká, uvažoval jsem. Samozřejmě jsem doma nenechal Nutric Acid, který prostě chytá velké kapry po celém světě. Bez něj na ryby nikdy nepojedu! Mnoho rybářů přemýšlí nad množstvím návnad. Kolik asi krmení je vhodné do vody naházet na Balatonu, abyste na sebe upoutali pozornost a donutili kapry přejít alespoň na chvilku na Vaši návnadu? Viděli jste někdy dno Balatonu? Doslova se hýbe přirozenou potravou! Málokde na světě jsem viděl úživnější jezero! Proto si druh a množství návnad musíte pořádně rozmyslet a spočítat! My jsme měli připraveno pro první zákrm padesát kilogramů mixů boiliese a sem tam jsme vhodlili kukuřičné, které je o mnoho dražší.  Po zákrmu jsme vyčkávali, co se bude dít.

Počasí nám moc nepřálo. Hladina se ani nehnula a bylo úmorné vedro. První tři dny se nám pruty ani nehnuly a tak jsme volný čas využili pro výlety s dětmi a ochutnávkou vín v místních sklípcích. Až čtvrtý den jsme začínali odchytávat menší kapry z nejbližší bójky a to jen pro to, že jsme vyzkoušeli odchytávat kapry těsně pod hladinou. A ejhle, metoda ZIG-RIG funguje i na Balatonu! Nemělo význam nějak moc zakrmovat, protože ryba do zákrmu moc nešla a většinu ryb jsme odchytali na velmi dobře navoněné plovoucí ZIG RIG Compot NHDC těsně pod hladinou. V horkých dnech se nic jiného nedalo dělat a tak jsme se bavili kapříky okolo osmi kilogramů a sem tam se nám povedl kapr nad 10 kg. Nicméně, nebylo to zrovna to, kvůli čemu jsme přijeli na Balaton. Vážím si každé ryby, ale řeknu Vám, svůj cíl jsem si stanovil trochu výše. Snil jsem o pěkném mohutném lysci charakteristickým pro Maďarsko a speciálně pro Balaton a toho jsem se stále držel. Proto jsem po většinu času měl nastraženu nástrahu 30 mm boilies Nutric Acid nadlehčený o plovoucí G8-Pineapple 24 mm a čekal až ta chvíle přijde zatímco se Petr bavil odchytáváním menších kaprů z pod hladiny. Dny utíkaly jako voda a my stále bez slušnější ryby. Ovšem počasí se mírně začalo kazit a v noci se silně rozfoukalo. Ještě před tím než majáky vyhlásily zákaz na vodu, jsem stihl znovu zakrmit pás mezi pruty dalšími 20 kg boilies. Cítil jsem, že by to mohlo přijít.

Balaton se rozhýbal a během pár minut bylo nemožné vyrazit na vodu. Nad ránem se mi rozjel prut z nejdále zavezeného prutu. Vítr byl o trochu slabší a tak jsem si rychle navléknul vestu a zkusil vyrazit na vodu. Po dvaceti metrech od břehu jsem vyhodil kotvu a dál si netroufnul. Pomalu jsem zdolával kapra z dálky a přemýšlel, jestli mám za ním vyrazit nebo ne. Nakonec jsem se rozhodl, že se vrátím na břeh a zkusím kapra zdolat ze břehu. Balaton není radno podceňovat! Vtom za mnou přiběhl Petr, kterého probudil příposlech, protože kapr najel do jeho prutů. Díky jeho pomoci se mi povedlo ke břehu a nakonec do podběráku navést první větší rybu, která odstartovala sérii záběrů. Postupně jsme měli na břehu všechny pruty a dál nebylo možné zavést a tak jsme využili nejbližší místo, kam si každý hodil jeden prut. Díky dobře rozrkmené lajně se ryby dostaly až ke břehu a my začali odchytávat kapry z náhozu. ÓÓhhh jak nám srdce zaplesalo po několikadenním půstu. Až další den se Balatonské moře trochu uklidnilo a my mohli znovu zakrmit a zavést všechny pruty. Protože jsme ztratili několik ryb o ostré hrany zdejších mušlí, použili jsme návazce z lanka a nasadili nejodolnější šňůrku Gladiator, která je předurčena do těžkých podmínek. Také jsme vyselektovali nástrahy, které nejvíce fungovaly. Byla to kombinace dvou 24 mm boilies Record Corn/ Nutric Acid a pak také neutrálně vyvážené Balanc boilies Nutric Acid/ Pineapple, na které jsme odchytali ty největší ryby. Možná díky tomu, že se Balanc boilies choval velmi podobně, jako okolní návnady se nám na břeh povedlo dostat ryby, o kterých se nám jen zdálo!

Všechno krásné jednou končí a cesta za balatonskými rybami také. Děti museli jít do škol a my se vrátit do práce. Pravdou je že Balaton nás chytnul za srdce tak, jako málokterá voda, kterou jsme navštívili. Jsem si vědom, že se brzy Balatonské moře stane jednou z nejvyhledávanější kaprařských vod na světě. Jeho krása, úživnost a neskutečná forma ryb jsou velkým lákadlem.  Naviděnou na březích Balatonu.