LK Baits – víc než jen práce

V roce 2004 jsem nastoupil na Jihočeskou univerzitu v Českých Budějovicích. Můj dědeček si přál, abych měl titul inženýra. Jenže v té době jsem měl už tolik pracovních aktivit, že nebylo možné dělat vše naplno. Tehdy jsem opravdu hodně přemýšlel, co upřednostním. Opět u toho křížku jsem se rozhodl… Vyrazil jsem do dospěláckého života!

V té době jsem vedle dokončování své knihy vyvíjel návnady a nástrahy. Mojí prací bylo vyvinout požadovaný produkt, který jsem ve finále předal s konečnou recepturou. Spolupracoval jsem také s českou firmou Sportcarp. Bylo to krásné období, kdy jsem cestoval za rybami. Ale život není jen o zábavě, ale i o placení složenek. To jsem poprvé pocítil v době, kdy jsem si pronajal malou provozovnu na výrobu esencí a tekutých potrav pro ryby. Důležitým okamžikem byl vývoj receptur ucelené řady boilies pro belgickou společnost a má práce vyústila, když jsem začal své produkty dodávat společnosti Ross na Nový Zéland. Pro mé produkty si časem jezdili rybáři z celé Evropy, aby je mohli přimíchat do svých návnad.

S firmou LK Baits objíždíme výstavy v několika státech a já se rok co rok těším na rybáře, abych si poslechl, jak se jim v uplynulé sezóně dařilo.

Později jsem začal vyrábět krmítkové a boilies mixy, esence, aminokomplexy a doplňky. Dříve si rybáři rádi dělali boilies doma. Takže jsem potřeboval jen míchárnu, balírnu a místo pro expedici. Začal jsem se třemi druhy mixů. Ten nejúspěšnější byl Sea Food, na který rybáři chytají dodnes, a troufám si tvrdit, že tento základ boilies zůstane v mém sortimentu jednou provždy. Pracoval jsem na něm mnoho let. Myslím, že už nikdy nebudu mít tolik času pro testování jednoho druhu, jako jsem měl pro Sea Food. Pravda, tržby mé firmy závisely převážně na produkci Sea Foodu. Nám to tehdy s přítelkyní stačilo. Žili jsme skromě a když jsme našetřili peníze, vyrazili jsme na ryby.

O rok později jsme se přestěhovali z Pardubic do Prahy, kde jsem si pronajal plně zařízenou řeznickou výrobnu. To bylo velmi důležité, neměl jsem tenkrát peníze na pořízení potřebného vybavení, aby produkty LK Baits vznikaly v čistém prostředí a s kvalitní technologií. Hnětačky, míchačky, kutry, konvenktomaty, chladírna a mrazicí boxy mi umožnily vyrábět mražené boilies té nejvyšší kvality. Tehdy má firma nabrala na rychlém růstu a práce nám začala přerůstat přes hlavu. Pracovali jsme ve dne v noci. Dostával jsem tvrdou životní lekci o tom, co znamená podnikat. Neměl jsem ani ponětí, co všechno je potřeba k dobrému vedení firmy. Učil jsem se za pochodu. Vstával jsem v pět ráno, vyřídil emaily a zabalil objednávky z e-shopu. Pak jsem doobjednal suroviny a sjel pro čerstvá vajíčka. Výrobu jsem spustil po obědě, když už byly vyexpedované balíky. Kolem osmé večer jsem končil. V sušárně se sušilo 200 kg ručně dělaných boilies. Po večeři, když mi ještě zbývaly síly, jsem vytvářel webové stránky, připravoval se na výstavy a přemýšlel o budoucích inovacích. Nesmím zapomenout, že jsem denně protelefonoval dvě hodiny se zákazníky. Moje pracovní nasazení bylo více než stoprocentní a do Prahy mi po škole jezdila vypomáhat přítelkyně a kamarádi.

All Amino Nutric, klenot, který mi v podstatě změnil život.

Za první vydělané peníze jsem si koupil dodávku, abych mohl zavážet rybářské prodejny. Čas pro odpočinek nezbýval a já žil v domnění, že vše musím zvládnout a vydržet. To se mi vymstilo, vyčerpáním jsem usnul nad šnekovým dopravníkem při výrobě Sea Foodu. Stroj mi vtáhnul ruku dovnitř, neměl jsem na vybranou a musel jsem jí vytrhnout. Tím jsem přišel o půl prstu. Ještě ten den mě pustili z nemocnice a druhý den jsem s obvázanou rukou a v silných bolestech tlačil další těsto.

Nebylo to vůbec lehké období, ale já nemohl zastavit. Po čase jsem dostal konečně půjčku, abych si mohl koupit potřebné přístroje jako vakuovačku, nové obaly, zlepšil grafiku nálepek, zakoupit účetní program a mnoho dalších věcí, které mi šetřily čas a posouvaly mě dál. Peníze se rozkutálely velmi rychle. Každá etapa vývoje firmy má a měla svůj smysl. Samozřejmě ke každé práci patří i neúspěchy, které také považuji za důležité. Beru si z nich ponaučení a nutí mě přemýšlet o dalším vývoji a směřování firmy. Nikdy nespočítám ty desítky hodin vývoje a pokusů, které se častokrát nezdařily, ale obohatily mě alespoň cennými poznatky.

V dnešní době produkujeme několik tun rybářských návnad a nástrah měsíčně. Zásobujeme několik států v Evropě i mimo ní. Také jsme vybudovali nové rybářské centrum v Přelouči u Pardubic, kde rybáři naleznou veškeré rybářské vybavení a především dobrou radu. V blízké době chystáme přistavět další prostory pro širokou nabídku člunů a motorů.

Kdybych měl vyzvednout nějaký zlom nebo úspěch, který mě „nakopnul“, byl by to určitě vývoj tekuté potravy All Amino Nutric. Zabýval jsem se výživou kapra mnoho let a toužil jsem vyvinout preparát, který by dokázal pod vodou spustit reakci, na kterou budou kapři přirozeně reagovat. Kapr po vylíhnutí nějaký čas žije z potravy, kterou mu příroda dala s sebou na cestu do žloutkového váčku. Po strávení této zásoby je nucen vyhledat potravu. Nejprve to jsou určitá naupliová stádia planktonu, později větší plankton, bentos… Když to popíši laicky, kapr nemá žádnou učebnici nebo maminku, která mu řekne, kde sežene vhodnou potravu. V hlavě má zakódované určité chemické signály, podle kterých se řídí a které mu pomáhají objevit ložisko potravy. O špičkovém čichu kapra jsem se již zmiňoval v první knize. Věděl jsem, že když se mi podaří vyrobit tekutinu nesoucí přirozený signál, podle kterého kapr vyhledává potravu, bude vyhráno.

Začal kolotoč, který nebral konce. Oslovil jsem největší specialisty přes výživu ryb a prošel si mnoha praktickými výzkumy, účastnil jsem se také profukování střev kaprů, abych zjistil i jejich poživatinu. Vše mělo svůj význam a skládanka začala pomalu zapadat. Když jsem poprvé namíchal základ tekuté potravy All Amino Nutric, s napětím jsem očekával, jak na něj ryby budou reagovat. Jako pokusný králík mi posloužily akvarijní rybičky, které po aplikaci tohoto signálu do vody začaly reagovat okamžitě, a dokonce mnohem intenzivněji než na signál z patentek! Vzpomínám na ten okamžik strašně rád. Prožil jsem něco tak vzrušujícího, jako když jsem chytil svého prvního kapra. Pak následovaly pokusy v malých rybníčcích přímo na kaprech, kde jsem All Amino Nutric upravoval přímo na cílovou rybu. All Amino Nutric se stal mou stálicí při výrobě vlastních návnad a vím, že firmu posunul o velký kus dále. Nejprve jsem All Amino Nutric použil do výroby. V současné době tuto tekutou potravu používám do každého našeho výrobku. Není výrobek LK Baits, který by neobsahoval tuto tekutinu. Surový produkt jsem začal prodávat až později, bylo nutné provést ještě úpravy.

Produkty LK Baits patří svým složením mezi nejkvalitnější návnady a nástrahy a my na to vždy klademe velký důraz. Velkou chloubou je Nutric Acid, který ročně pochytá mnoho kaprů opravdu trofejních rozměrů. S některými produkty jsme přišli na trh jako první na světě a také jsme za ně byli oceněni na rybářských veletrzích.

Každý si pamatuje na dobu, kdy bylo v módě mražené boilies. Většina z nás si nedokázala představit chytat na boilies v jiné formě, než mražené nebo sušené. Důvod byl jednoduchý, záběrů bylo mnohem víc! Vím, co dokáží napáchat levné konzervanty, které dodnes většina výrobců kvůli nízkým pořizovacím nákladům používá. Proto mražené boilies fungovalo nesrovnatelně lépe. Pracoval jsem pro některé zahraniční firmy jako vývojový konzultant a poznal jsem, že je zbytečné trápit se kvalitní směsí, když použijete levné konzervanty. Tyto firmy preferují pěkný obal a marketing, ale obsah sáčku zůstává až na druhém místě.

Toto rozhodně nebyla cesta pro LK Baits, proto jsem začal vymýšlet, jak boilies co nejšetrněji zakonzervovat. První úkol zněl, docílit určité procentuelní vlhkosti v boilies, takže správně vysušit. Pak samozřejmě dobře zabalit. V tom mi pomohlo vakuovací zařízení a lahve s dusíkem. Boilies mi začalo držet, ale po třech měsících zplesnivělo. Nenechal jsem se odradit a začal jsem tedy znovu od začátku. Použil jsem nové přírodní stabilizátory, potravinářské suroviny s garancí čistoty, které mi dobu trvanlivosti prodloužily. Vypadalo to báječně. Proto jsem se rozhodl zariskovat a pustit na trh trvanlivé boilies. Bohužel většina produktů (dost z toho ze zahraničí) se mi začala vracet a má firmička utrpěla obrovskou finanční ránu. Musel jsem se také hodě snažit, abych obhájil svoji pověst. Téměř půlroční produkce byla v trapu a já hořce litoval svého rozhodnutí. Do toho jsem utrpěl ve výrobně další zranění. Byla to jedna z velmi těžkých zkoušek mého podnikání.

Kladl jsem si otázku, jestli se vrátit jen k mraženému boilies, nebo to ještě jednou zkusit? Další experiment ovšem znamenal, počkat po dalším vývoji nejméně rok, jestli se v boilies neobjeví plíseň. Také jsem musel vykompenzovat zákazníky, kterým se zboží v regálech znehodnotilo. Bylo to krušné období. Ale pustil jsem se do boje znovu a vzal jsem si další půjčky. Rodina si sice myslela, že jsem blázen, ale podpořili mě, včetně mé manželky, která se převlékla a šla se mnou ke stroji! Jen v pokusech jsem ten rok nechal přes 1000 kg boilies! Při tom všem jsem vyráběl mražené boilies, mixy a komplexy, abych se uživil.

Stále častěji utíkám do bahna, k vodě, k rybám, ke svému řemeslu. Vrátil jsem se k chovu ryb a hospodaření na rybnících. Také buduji s kamarády menší líheň pro odchov speciálního výběru kaprů pro sportovní rybolov a pro náš revír s názvem Sahara. Práce se mi stala koníčkem, nebo je to naopak?

Další zlom přišel v roce 2007. Přírodně stabilizované boilies jsem nově začal balit po 750 gramech do papírových krabiček. Všichni kolem mě skládali a lepili papírové krabičky. Chtěl jsem, aby boilies bylo na cestě k zákazníkovi co nejvíce chráněno před mechanickým poškozením i před světlem. Byla to neuvěřitelná práce, ale dokázali jsme zákazníkům nabídnout přírodně stabilizované boilies, které bylo stejně účinné jako boilies mražené. Etapa „krabiček“ mi možná zachránila firmu i práci, kterou mám rád.

Později přišel další velký zlom v mém podnikání. Za všechno opět může tekutá potrava All Amino Nutric. Na ryby jsem si připravil mražené boilies Sea Food a postavil ho čistě na All Amino Nutricu bez přídavku esence. Samozřejmě jsem si na rybách dával pozor, aby mi boilies příliš nezplesnivělo.

Po týdnu rybaření jsem se vrátil ke svému autu a zjistil jsem, že jeden pytel zůstal v autě. Nevěnoval jsem tomu pozornost, ale cestou domů mi to došlo. Boilies nemělo plíseň! Okamžitě jsem zastavil na parkovišti a pořádně ho prohlédl. Souhlasilo to. Po měsíci boilies stále nemělo plíseň, i když jsem ho vystavoval nevhodným podmínkám. Pak jsem tu samou recepturu zkusil bez All Amino Nutricu a plíseň se objevila do tří dnů! Přítomnost přípravku All Amino Nutric v boilies značně prodlužovala dobu trvanlivosti. Nevím přesně, jaká reakce v boilies vzniká. Toto poznání mi ale stačilo k tomu, abych mohl rozjet výrobu do pytlíků a opustit od složitého balení do krabiček. Jak geniální, zakonzervovali jsme boilies látkou, která je pro kapra vnímána tak pozitivně! Jsem pyšný, že jsem jako jeden z prvních v České republice začal vyrábět boilies bez umělých konzervačních látek. Trvanlivé boilies nastartovalo další etapu firmy LK Baits. Poptávka byla o mnoho větší, než jsme dokázali vyprodukovat. Musel jsem rychle zmodernizovat výrobní linku. Trvalo mi to další rok. Obletěl jsem několik státu s batohem na zádech, kde jsem měl vakuovaná boilies těsta, abych si vyzkoušel funkčnost poloautomatických mašin v praxi, a to přímo na mých mixech. Nakonec jsem dovezl do Čech mašinu na boilies se speciálními úpravami, která byla v té době jednou z mých největších investic. Musím s odstupem času uznat, že to byly nejlépe použité peníze. Tento stroj nám dokázal vyrobit ve dvou hodinách celodenní bývalou produkci. O rok později, když se zvedla poptávka po LK Baits i v zahraničí, pořídili jsme mašinu druhou a pak třetí. Také jsem se přestěhoval domů, do rodných Pardubic a do větších prostor, které si firma vyžadovala.

Nyní jsem o pár let starší. Firma působí na třech tisících metrech čtverečných, ze kterých zásobuje rybáře a obchody po celém světě. K výrobně jsme do jednoho společného areálu vybudovali prodejnu a velkoobchod s rybářskými potřebami a rozšířili značku LK Baits nejen o návnady a nástrahy. Také jsem se vrátil ke svému druhému koníčku, mému povolání a stal jsem se hospodářem. Vrátil jsem se do bahna, k sítím a především k rybám, které chováme na malých rybníčcích, z nichž převážná část míří do klubové pískovny LK Baits, kde si naši zákazníci můžou v klidu zachytat.

Jsem rád za ty dny, kdy s radostí jedu do práce. Mám to štěstí. Těším se na ni. Těším se na zákazníky, na jejich úspěchy i příběhy od vody. To vše mě žene k tomu, abych šel dál. Životem, v jehož popředí je geniální šupinatý tvor, který nejen mě dělá šťastným.

Rybářský trh se vyvíjí ohromnou rychlostí, a proto zkouším účinnost nových návazců, návnad a nástrah i nové metody chytání na svazových revírech, ale i klubové vodě, kde mohu do detailu zkoumat a realizovat své nápady.

Ještě malá, ale velmi důležitá poznámka. Nikdy bych nemohl být šťastný, kdybych kolem sebe neměl svou rodinu a dobré přátelé. Děkuji vám!